Aptit för konst

Det finns inget ställe i hemmet som är fel för konst. En del verkar tro att den där fina litografin måste sitta på väggen i vardagsrummet ovanför pianot. Men konsten diskriminerar aldrig de miljöer den porträtterar. Därför ska inte heller våra vardagsmiljöer behöva diskriminera konsten.

Anders Zorn på toaletten

Visst är det väl så att en del stora konstnärer hade sina favoritobjekt att måla. Anders Zorn föredrog att avbilda den vackra svenska kvinnan i nymflika situationer. Nakna i en björkdunge vid vattenbrynet står de med sina rosa bröstvårtor och mjölkvita hy och vrider ur Mälaren ur sitt rödlätta hår. Det är väl så möjligt att denna svenska realismens finaste konst hör hemma bland impressionisterna på Nationalmuseum. Men om man nu kommit över en fin litografi eller en begränsad upplaga – vore det inte ganska fint då att hänga den i badrummet? Inte skulle väl herr Zorn beklaga sig om han såg sina flickor i sin rätta miljö. Man får väl helt enkelt se till att resten av badrummet är i fint skick. Hänger det badflickor där kanske även köket kan prydas med något kongenialt.

Carl Larsson i köket

Ingen konstnär är väl så känd för att ha porträtterat det svenska folkhemmet med ett så naket och ändå så varm och kärleksfullt öga som Carl Larsson. Hans akvareller med allt från lekande barn till den unga frun tecknandes i köket är inte bara klassisk konst. De visar hur hemmets invånare använde ytor som kök och vardagsrum medan fadern var hemifrån och arbetade. Köksinspiration finns inte bara i tavlornas motiv och generella tema. Även konsten i sig kan vara inspiration nog. Att hänga Carl Larsson i köket är mer av en hyllning än en skymf.