Banksy – både hyllad och kritiserad

En konstnär som inte är nordisk men som många runt om i världen har hyllat är gatukonstnären Banksy. Hans verk har dock även blivit kritiserade och borttagna många gånger.

3277986-banksy-graffiti

När man investerat i ett riktigt fint och dyrt konstverk vill man förmodligen skydda det för livet. Man vidtar en rad olika åtgärder för att verket inte ska bli skadat eller förstört. Men ibland är det någon som inte inser att konstverket faktiskt är så värdefullt som det faktiskt är, och väljer att på något sätt förstöra det. Detta var precis vad som hände med ett utav gatukonstnären Banksys verk.

Motivet ansågs vara rasistiskt

I Svenska Dagbladet kan man läsa om att lokala myndigheter tagit bort en målning av Banksy för att den ansågs vara rasistisk. Målningen föreställer ett gäng gråa duvor som håller i plakat där det bland annat står ”Migranter ej välkomna”, ”Åk tillbaka till Afrika” och ”Håll dig borta från våra maskar”. Dessa plakat riktar de mot en mer färgglad flyttfågel. Den lokala myndigheten i Essex valde alltså att skrubba bort målningen från en byggnad eftersom att den innehöll ”anstötliga och rasistiska yttranden”. Beslutsfattarna hade inte insett att det var Banksy som var upphovsman till verket, utan valde att skrubba bort det efter att förbipasserande hade klagat. Myndigheterna välkomnar nu Banksy att måla igen vid strandpromenaden vid Essex. Konstnärens verk brukar nämligen värderas till sexsiffriga belopp.

Banksy bakom många kända verk

Det motivet som Banksy målade tror man är ironiskt. Varför Bansky valde att måla motivet just där menar många beror på att Essex representant i parlamentet har lämnat konservativa Tories för det invandringskritiska partiet UKIP. Banksys verk har ofta en politisk grund och han har målat många ikoniska målningar runt om i Storbritannien och USA. Även i en rad andra länder har hans verk dykt upp. Några av hans mest kända verk är:

  • 2005 gjorde han en rad olika kontroversiella verk på barriären mellan Palestina och Israel. Bland annat föreställde en utav dessa målningar några barn som bröt sig genom barriären.
  • 2006 målade han en städerska som sopade smutts under mattan på en byggnad i Storbritannien. Målningen tolkades som kritik mot den brittiska regeringen. Verket målades över efter två månader.
  • 2007 målade han en fredsduva med ett gevärssikte över bröstet i Betlehem.