Design för barn

Inred barnrummet med konst

Att barn är kreativa vet vi ju. De är som många vet ofta helt obehindrade att skapa intrikata fantasivärldar i lek och de målar och ritar de mest gastkramande teckningar och tavlor. Men vi vuxna tycks missa en viktig sak när det kommer till barnens kreativitet. De har ju faktiskt ett vackert sinne för estetik utan att veta om det. Barnens konst är lika mycket konst som vår. Medan vi tänker att de kladdar och tränar sin motorik är det ju faktiskt ingen objektiv skillnad på deras tavlor och vuxenvärldens konst. Fingerfärg eller inte – ungarna kan skapa.

Därför borde det inte kännas mer än rätt att försöka stimulera de barn som visar upp denna sorts fantasi och kreativitet. Det gäller bara att ge dem rätt verktyg att växa som konstnärer. Även när det inte handlar direkt om konst och skapande kan man försöka att omge dem med leksaker och inredning som kan kanalisera den kreativa tankeförmågan. Enkla men klassiska leksaker till exempel. Till ett barn med det konstnärliga sinnet kan man exempelvis köpa Brio leksaker online. Såna där hundar och clowner i trä som får ställa upp som vänner och publik för när den allra minsta konstnären skapar och ställer ut.

Man kan anordna vernissage eller tebjudning i vardagsrummet, ställa ut all konst och låta alla små nallebjörnar och snuttefiltar vara besökare och spekulanter. Det ska självklart sägas att målare, vilka konstnärer som helst, måste få bestämma över sin konst och över när de ska skapa. Det gäller även de minsta. Förse dem med penslar, färger och rätt material så får de med tiden bilda sig själva. Ingen stress i världen kan skapa en konstnärs-virtuos.