Fantastiska ljusinstallationer

En konst som, inte riktigt men nästan, är bortglömd – är ljusinstallationerna. Dessa fantastiska installationer som kan vara allt från färgbelysningar, texter, former – ja allt. De är fantastiska, och när man väl har sett en riktigt bra ljusinstallation är det svårt att glömma den. Det är konst i dess modernaste form, trots att det är länge sedan lamporna uppfanns. Titta bara på den här filmen:

Det är en ljusinstallation på en byggnad i Ukraina. Vilket hus det handlar om är lite oklart, men det är verkligen häftigt vad de kan göra med ljuset. Det rör ju på sig? Eller? Nä, det är klart att det inte gör. Men visst får man den känslan? Mäktigt, verkligen.

Hur ska en då göra för att göra något liknande själv? Det är självklart otroligt svårt, och ett projekt som det i Ukraina är nog omöjligt att göra själv. Men man kan faktiskt göra en hel del med ljuset i sitt eget hem, det handlar bara om att kika på rätt ställe. La Vanille är ett företag som erbjuder riktigt tuffa lampor, och även om de inte riktigt är en installation – så kan det i alla fall lyfta hemmet till en ny nivå. Vill man ta det till en ännu mer avancerad nivå, och faktiskt försöka skapa en ljusinstallation, ska man nog försöka att börja med att inspireras av andra. James Turell är en av de främsta konstnärerna inom ljusinstallationer – och han kan verkligen vad han håller på med. Kolla in honom om du är intresserad av att hålla på själv. När man väl blivit tillräckligt inspirerad handlar det väl mest om att komma fram till en idé, och sedan försöka förverkliga den. Hur man gör det är svårt att svara på när en inte sitter på kunskapen. Men det ska nog gå – med lite vilja!