Fördelar med bänkskiva i granit

En bänkskiva i sten är mycket hett just nu. De återfinns i marmor och kalksten men granit är den absolut härdigaste. Det är den värmetåligaste stenskivan och klarar av större belastning och slitage. Dessutom är den inte lika känslig mot sura rengöringsmedel, som marmor och kalksten är.  

Vi kan rekommendera att man spanar in bänkskiva i granit hos Kitchens.se, där de har mycket fina skivor från olika delar av världen men också skandinaviska varianter. Här kommer vi skriva om skötseln och fördelarna med att ha en bänkskiva i granit snarare än något annat material.

Granit är mycket slitstarkt

Den absoluta fördelen är att en bänkskiva i granit är mycket slitstark. Många andra bänkskivor kan se lite ”dassiga” ut med åren för att de inte tål vissa typer av slitage. Dessutom slarvar folk ibland med att inte utsätta sin bänkskiva i sten för sura rengöringsmedel. Graniten ska man inte heller utsätta för sura rengöringsmedel, men den reagerar inte lika negativt som de andra.

Några generella skötseltips om du har en bänkskiva i granit är följande som ges i Aftonbladet:

”Granit är värmetåligt och klarar värme upp till 600 grader, men undvik att ”chocka” skivan med värme – använd alltid grytunderlägg.”

Förläng din skivas livslängd genom att impregnera den regelbundet med ett särskilt medel för granitskivor. Det är bra om du behandlar den en gång om året. Har du mörkare ytor kan du impregnera med ett par års intervall.

Här kan du läsa en text som handlar om vanliga misstag man gör och som sliter på ens bänkskiva i granit helt i onödan. Lycka till med din bänkskiva och kom ihåg att granit är en av de mest eftertraktade materialen att lägga som bänkskiva. Det är helt klart värt investeringen.