Frostigt julpynt trendigt i år

Mörkret har återigen gjort sitt intåg och vi påminns återigen om varför julen har så stor betydelse i Sverige. Antalet timmar med solljus blir färre och färre och vi kryper in till våra hem. Det är helt klart en högtid i ljusets tecken, men det är också en tid med en massa längtan och höga förväntningar.  

Det kan bara vara bröllop som är mer laddat än julen. Vi drömmer om det där perfekta bröllopet där ”allt ska kännas rätt”. Men visst finns det likheter med hur vi längtar efter den där perfekta, mysiga och snöiga julaftonen? En del av vårt julpynt är ständigt återkommande, och visst är det kanske på något sätt det som gör julen. Känslan av att återse det där guldiga, varma, glittrande och trygga. Men faktum är att trenderna ändå byts ut med små och subtila medel. Vissa år är den skäggiga tomten i fokus, andra år är den klassiska folkeloretomten från trollskogen på tapeten. Blått, grönt och metaller har nu i år ersatts av trädetaljer, brunt och att blanda det röda med det vita som frost.

Drömmen om en vit jul

Vi är galna i julen. Både att köpa klappar men också att inreda våra hem. Vissa av oss väntar tålmodigt medan andra av oss smyger fram en julstjärna redan i november. E-handeln blomstrar när folk börjar med den sedvanliga, traditionella julhandeln. Bara hittills i år ska e-handeln ökat med 15%. Och när vi börjar göra våra urval väljer många av oss att fylla vårt hem med vita detaljer som svarar för ett slags längtan till den vita, snöklädda julen. För visst vill vi ha de där jularna som vi läsor om i sagorna, där snön hänger som skägg från hustaket och fönstren är alldeles kristalliserade av kylan där utifrån.

Prognoserna pekar på en kall vinter och vi hoppas nog alla, trots de hinder det medför, en riktigt vit jul. Och årets jultrend svarar verkligen för den önskan. Vi frostar våra julgranar med spray och att köpa röda julstjärnor med vitt glitter är också något vi kan se trendar inför kommande jul (men den helt vita plastgranen låter sig fortfarande vänta). Vi pyntar även med trädetaljer och givetvis den juligaste av alla färger – röd. Röda ljus, röda dukar, röda julstjärnor.