Konstnärens sista verk?

Design och konst i all ära, men vad händer när konstnären dör? I många fall blir tavlor, fotografier och böcker ännu mer populära, i andra faller de i glömska. Men hur vill en då göra när en går bort? I dag skriver vi om begravningar och hur dessa varierar efter person, tycke och smak.

händer sympatiI Svenska Dagbladet kan vi läsa att en konstnär, som gjort sig ett riktigt stort namn inom performance-konst de senaste åren, Marina Abramovic, tycker att begravningen är konstnärens sista verk. I samma artikel kan vi läsa att hon planerar att begravas i tre olika städer, de städer hon levt längst i –  New York, Amsterdam och Belgrad.  De sörjande som kommer till begravningen ska vidare helst klä sig som kackerlackor, men om de vill får de även klä sig i ljusa kläder så som rosa. Sedan vid ceremonin utlovar hon svart humor, blandat med skön sång. Abramovic, som i dagens läge är vid god vigör är alltså en som planerar i tid.

Till skillnad från Marina Abramovic, så vill allt fler stockholmare faktiskt begravas utan ceremoni. Siffror visar att denna önskan har  fördubblats på bara två år, något vi kan läsa om i en artikel i Dagens Nyheter. Det är nämligen så, sorgligt nog, att allt fler storstadsbor inte har tid att begrava sina anhöriga inom gränsen, som just nu ligger på en månad från dödsdagen. Många bokar vidare, till skillnad från Abramovic, sin begravning på nätet, utan ceremoni och till ett billigt pris.

Att få det som en själv vill ha det

Sedan kan det även vara så att många inte har sitt ursprung i storstäderna fastän de bott där i en herrans år, och kanske det blir stressigt och krångligt för anhöriga att ordna med kremering och begravning inom den tidsram som lagen ger, då blir det vanligare med direkta begravningar. På ABC lilla begravningsbyrån kan man välja att göra så som man  själv vill, på det sätt som känns rätt. Det  är väl ämdå det som är det allra viktigaste. På deras sida på Facebook går det även bra att titta in var de befinner sig, se det nummer man kan ringa, adressen till kontoret samt öppettider.