Så effektiviserar du köket

Dags att renovera i köket? Då är det bra att tänka till lite kring hur du skapar ett kök som går enkelt att arbeta i.

Något som är bra att tänka på när det är dags för att renovera sitt kök är inte bara att välja en bänkskiva i tåligt material eller vilka färger skåpen ska vara i, det är även bra att fundera kring hur köket ska inredas på ett sätt som gör det praktiskt och effektivt att arbeta i. Tänk exempelvis på vilket arbetsflöde du vill ha i köket och hur diskho, spis och kylskåp ska vara placerade för att skapa bästa möjliga flöde i utrymmet. Har du exempelvis tänkt på att den klassiska ”kökstringeln” är en klassiker just tack vare sin funktionella enkelhet? Denna innebär kort och gott att just diskho, spis och kylskåp är placerade på ett så behändigt avstånd från varandra som möjligt – i syfte att du inte ska behöva röra dig från ena änden till en annan i köket när du lagar mat och fixar utan kan röra dig effektivt mellan dessa punkter.

”Bra förvaringslösningar och framför allt förvaringsutrymmen är viktigt att ha. Annars blir det lätt kaotiskt. Det vill vi inte veta av. Det är dessutom mycket roligare att laga mat om man vet var kryddorna finns någonstans och att alla köksredskap är lätta att komma åt. Om du istället måste ägna tid åt att leta rätt på allt du behöver riskerar du att bränna stekfettet i pannan eller koka grönsakerna till oigenkännliga klumpar.” se fler tips genom att klicka här.

Förvaring är A och O

Det viktigaste när du planerar köket utöver den klassiska triangeln är att tänka till kring förvaringen. Vilka saker i köket använder du mest och till vad? Säkerställ att du har exempelvis stekspadar och kastruller nära spisen, i stället för att till exempel placera besticklådan här. Försök tänka logiskt och prova dig fram – har du plats för det är en köksö något att kika närmare på, i dessa finns nämligen massor av förvaringsmöjligheter att ta vara på!