Skapa i rätt miljö

I dag skriver vi om konstnärens ateljé, som kan vara lite hur som helst, men gärna inte avlyssnad. Helst ska ateljén vara en plats för kreativitet och skapande, oavsett om den återfinns i en urban eller lantlig miljö.

målarfärger konst målaHur skapar man sin konst i rätt miljö? I en artikel i Skånska Dagbladet kan vi läsa om hur en urban konstnär helt vänder om och bygger en ateljé ute på landsbygden med pengar från ett stipendium. Konstnären säger vidare att det finns en längtan till Skåne som nu har uppfyllts och att han nu kommer kunna måla i en ateljé ute på landsbygden, där hans livsfrände för övrigt bor. Ja vare sig man är en stadsperson eller en som dras till lantlivet kan nog miljöombyte vara bra. Sedan är det förmodligen lättare att överleva som konstnär på landet, där utgifterna är mindre och livet lugnare, för ett konstnärsliv kan vara ganska fattigt i många fall.

En ren och fin ateljé ökar dessutom nog trivseln för många, och kreativiteten får fritt utlopp, läs mer om städning och städhjälp och ge istället fritt utlopp för konsten utan hinder i vägen som dammråttor och smutsiga fönster. Sedan om det är på landet eller i staden man är bosatt, spelar mindre roll.

Ai Weiwei flyttar till Europa och lämnar övervakad ateljé

En som inte trivdes så bra i sin ateljé var Ai Weiwei, den kinesiska konstnär som är en känd kritiker av det kommunistiska partiet i Kina – och som förut fått utreseförbud och fångenskap som straff. Nyligen upptäckte också Ai Weiwei att hans ateljé var under avlyssning, alltså buggad, och det förmodligen av de kinesiska myndigheterna, något vi kan läsa mer om i en artikel i Göteborgs-Posten och här på SVT Kultur. Tidigare har samme konstnär hållits fången samt blivit anklagad för skattebrott, och att kinesiska myndigheter är rädda för både yttrandefrihet och kritik är riktigt tydligt, samt ett svaghetstecken. Kanske har dessutom avlyssningsutrustningen funnits i ateljén i flera år, den upptäcktes först efter en renovering som av en ren händelse. Weiwei som blev bestört av upptäckten är nu på väg att arbeta som konstlärare i Tyskland, det betyder i alla fall att han är utom räckhåll för kinesiska myndigheter och deras godtyckliga förföljelse.