Sverige satsar på design

Nu ska Sverige satsa ännu mer på design och försöka nå ut med den svenska designen i världen. Regeringen har nämligen valt att satsa 28 miljoner kronor de kommande åren på att marknadsföra svensk design.

Arkitektur & design

Att skandinavisk design och konst är populärt runt om i världen, det kan man läsa mer om här. För Sverige har nämligen en hel del design och formskapare att vara stolta över och många länder känner Sverige, och Skandinavien, som länder med koll på allt vad gäller design och utformning. Och på grund av att svensk design är så bra och populär har regeringen valt att under fyra års tid satsa hela 28 miljoner kronor på en kommunikationsplattform för svensk design.

Stor efterfrågan

Med plattformen hoppas man kunna locka turister till Sverige och svensk design utomlands. Man utgår nämligen ifrån att det finns en stor efterfrågan internationellt på svensk design och att det även finns en möjlighet för Sverige att exportera mer produkter, tjänster och upplevelser inom design. Pengarna kommer i huvudsak att användas för att utveckla och stärka den internationella marknadsföringen av Sverige som ett land med koll på design. Designkunnandet spänner sig över ett brett utbud av områden och det är långt ifrån endast ett område som man kommer kunna lägga fokus på.

De leder arbetet

De som kommer leda arbetet, med uppdrag av regeringen, är Visit Sweden i samarbete med branschorganisationerna Sveriges Arkitekter, Svensk Form, Trä- och möbelföretagen och Association of Swedish Fashion Brands. De här organisationerna ska tillsammans försöka att identifiera en position för Sverige och utifrån den ska de sedan ta fram en internationell marknadsföring men även genomföra marknadsföringskampanjer utomlands och utveckla en kommunikationsstrategi.

Många områden

I dag är det redan så att Sverige exporterar oerhört mycket möbler och man kan näst intill säga att vi möblerar världen. Vi får också i uppdrag att möblera kända byggnader och kontor i många olika länder. Men inom andra områden kan vi bli ännu bättre på att nå ut med vår design. Och detta ska vi alltså göra genom att arbeta tillsammans inom flera olika områden. Några av de områden som man kommer satsa på att nå ut med designen inom är, förutom möbler:

  • Konsthantverk
  • Mode
  • Arkitektur.
  • Inredning. Läs mer.