Thielska galleriet, Munch och dyrgripar

Ernest Thiel och Edvard Munch går hand i hand.

I Stockholm finns det många museum och gallerier och andra platser som gör att vi kan stilla vår hunger på konst. Alltid finns det intressanta verk att ta del av. Nu, är det många blickar som riktas mot Thielska galleriet och dess stora utställning av Edvard Munch. Mannen som ligger bakom målningen ”Skriet” och som är den tavla som sålts på auktion för mest pengar – ungefär 800 miljoner kronor.

Konsthandlaren och konstnären

Vi kanske ska tacka skilsmässan som ägde rum mellan Ernest och Anna Josephson som tillhör Bonniersläkten och som fick in Thiel in idet kulturella vardagsrummet. Och vi ska tacka Ernest Thiel för att han trodde på den Norska konstnären Edvard Munch och var en trogen köpare och sedan vän. Under en tioårsperiod samlade Ernest på sin konst, och under slutet av hans liv var han skuldsatt.

Munchs konst berör. Den får oss att känna och att känna känslor som vi kanske inte skulle vilja känna. Vilket är lite av hans specialitet om man ser till hans tavlor. Skriet är en tavla de flesta av oss känner igen. Här kommer Skriet och två andra tavlor mer detaljerat

  • Skriet – ett expressionistiskt konstverk (Munch anses lite som expressionismens fader) som kommer i fyra olika versioner. Tavlan symboliserar förtvivlan och rädsla och många är vi som ryser när vi ser på den. 2004 stals en version som polisen sedan hittade två å r senare. Dock med fuktskador som inte helt går att återställa. Vill man se denna tavla måste man ta sig till Oslo, eller vara vän med den privata köparen som köpte den fjärde av dem.
  • Madonna – denna serie finns i fem varianter och är ännu en klassisk Munchtavla med en naken kvinna med svart hår och en gloria av röd strålglans.
  • Livets dans – I samma stuk ser vi människor som dansar – kan det vara livets dans? Den är melankolisk och mörk.

För många av oss är det museum eller gallerier som gör att vi kan ta del av vacker konst. Men, i vissa fall kan man komma över ett fynd som man kan ha stående hemma, eller så har man en tavla som gått i generationer. Vilket är en vacker inredningsdetalj och guldgruva. Tänk dock på att alla dyrgripar bör förvaras på säkra ställen då huset ekar tomt.

Förvara värdesaker tryggt

Att vårda sina saker bör vi alla göra. Oavsett värde. Men det är när det kommer till antika smycket, arvegods och konst som vi bör höja beredskapen och kanske inte vara så godtrogna som vi skulle vilja. Att gå hela vägen och installera videokameror och elstaket kanske är att ta det hela lite för långt. Men att införskaffa ett kassaskåp för att öka säkerheten är att använda sitt sunda förnuft. http://hareco.se/ jobbar med säkerhet och har ett bredd utbud av kassaskåp i olika storlekar och modeller. Att lämna hemmet med ett obehag inför att åka bort är en känsla vi alla bör undvika. Så, även  om  vi inte har dyrgripar av stort ekonomiskt värde, finns det alltid affektionsvärde som gör att hjärtat kan brisa om det skulle gå förlorat.